De Vlaamse Leeuw aangepast ??

Het Vlaams parlement buigt zich momenteel over de vraag of de tekst van De Vlaamse Leeuw misschien niet aangepast moet worden.

Volgens sommigen zou de tekst van de Vlaamse Leeuw al te bloeddorstig zijn. .
Waarover gaat het? Het probleem zou volgens sommigen zijn dat de tekst van De Vlaamse Leeuw een ietsje te bloeddorstig is. Nu zijn wij na het uitzitten van films als Psycho, Reservoir Dogs en The Texas Chainsaw Massacre I, II én III wel wat gewend, maar na lezing van de tekst moeten we toegeven: Hippoliet Van Peene, de schrijver van De Vlaamse Leeuw, hield blijkbaar ook niet echt van half werk.
'Met vuur in 't oog, met woede springt hij den vijand toe,
Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk
En zegepralend grijnst hij op 's vijands trillend lijk.'
Zo schreef Hippoliet - verder ongetwijfeld een brave, hardwerkende huisvader - in de strofe. Om dan weer zijns weegs richting refrein te vervolgen met de melding dat ze hem ni?t zullen temmen, de fiere Vlaamse Leeuw.
Fascinerende misdaadliteratuur, daar niet van, maar echt subtiel zouden we deze compositie toch niet willen noemen. En als vredelievend voorbeeld voor de lieve kinderen die dit lied op de lagere school leren is het evenmin te omschrijven. Kortom: nog een geluk dat ruim 150 jaar lang niemand die tekst eigenlijk kende. En nu iemand hem wel opgeduikeld heeft rijst bij sommigen meteen de vraag om een nieuwe tekst. Of waarom zelfs niet meteen een compleet nieuw volkslied? En als we dan toch bezig zijn kunnen we misschien meteen ook de Brabanconne wat updaten.
De Regering heeft na lang zoeken slechts ??n mogelijk antwoord gevonden: 'Tiritomba' van zal ons nieuwe volkslied worden.

Mededeling van de Vlaamse functionarisen Klik Hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten