Claymore - Schots Anti cavalerie zwaard

De claymore (van het Gaelic claideamh-mor, groot zwaard) was een Keltisch tweehandig zwaard dat meestal 150 cm of langer was. Door deze lengte was het voor tegenstanders erg moeilijk te naderen. De claymore had een lange, met leer bedekte ricasso, zodat de strijder twee handen op de kling kon leggen als zijn vijand toch dichtbij was gekomen. De vroegste claymores werden in de 13de eeuw gebruikt, de laatste in de 18de eeuw. Deze latere modellen hadden een schuine pareerstang die eindigde in een soort honingraatpatroon, waardoor klappen van de tegenstander opgevangen konden worden en zijn kling vastgezet werd. Ook was het mogelijk om het zwaard bij deze pareerstang beet te pakken en hem zo te gebruiken. De claymore was samen met de dirk en de Highland hellebaard het favoriete wapen van de Schotse highlanders, maar hij werd ook gebruikt door de Ieren. Deze deden dit vaak in combinatie met een fakkel om met brandwonden de vijand af te leiden.

Bron en leesmeer Celtic Web Merchant

Ferre Grignard

13 maart 1939 - 8 augustus 1982

Grignard wordt in 1939 geboren in een kleinburgerlijk Antwerps gezin, zijn schoolcarriere is een aaneenschakeling van mislukkingen tot zijn vader hem eindelijk naar het kunstonderwijs laat vetrekken, hij wil schilder worden (De Ferre niet zijn vader).
In de late jaren vijftig ontstaat er in de buurt van de Antwerpse Stadswaag een circuit van artiestencafes en galerijtjes. Grignard stort zich daarin. Hij maakt er o.a. kennis met Fred Bervoets.
Intussen heeft hij zich zelf gitaar leren spelen en treedt hij af en toe op met gelegenheidsensembles. Ze spelen skiffle en blues. Grignards stem en zangstijl vallen bij velen meteen op: hij heeft de Blues, al spreekt hij geen woord Engels.

Met de schilderscarriere wordt het niks. Grignard geraakt niet van de grond. Hij heeft intussen wel een gezin gesticht. Ze leven op de rand van de armoede.
In 1964 gaat in Antwerpen cafe 'De Muze' open: een nieuwe verzamelplaats voor 'alternatief' Antwerpen en wijde omgeving. Ferre gaat er dikwijls zingen en spelen.
De ondernemende cafebaas neemt een plaatje van hem op, in eigen beheer: 'Ring, Ring'. Wat later komt platenbaas Hans Kusters langs. Ook hij raakt onder de indruk van Ferre?s zangstijl. Hij biedt Ferre een contract aan en laat 'Ring, Ring' opnieuw opnemen. Het wordt een knallende hit. Ferre is de juiste man op de juiste plaats: met zijn lange haar en zijn nonchalante uiterlijk is hij een Held van de Nieuwe Tijd. Goed omringd door een platenmaatschappij en een manager loopt zijn carriere een tijdje op wieltjes, met als hoogtepunt een optreden in de Olympia. Maar daar zal het wel bij blijven.

Grignards carriere is als een raket waarvan de tweede en de derde trap dienst weigeren. Een geschil met zijn platenmaatschappij heeft daar veel mee te maken, maar meer nog is zijn persoonlijkheid daar voor verantwoordelijk.
Ferre was 'echt', leefde dus ook als de nonchalante held waar men hem voor hield. Zijn ster begint te verbleken. Uiteindelijk raakt hij nauwelijks nog buiten de kleine wereld waar het allemaal begonnen was: de omgeving van de Muze.
Ferre Grignard stierf op 8 augustus 1982 aan keelkanker

Falco

19 februari 1957 - 6 februari 1998

Hans Holzel beter bekend als Falco was een Oostenrijkse rockmuzikant, die in de jaren '80 een paar grote hits scoorde, zijn grootste hits 'Der Kommissar' en 'Rock Me Amadeus.' Nadat hij stopte met zijn zangcarriere ging hij in de Dominicaanse Republiek wonen waar hij stierf in een tragisch auto ongeval.

Falco studeerde in Wenen aan het conservatorium. Na het conservatorium werd hij bassist in de hardrock groep Drahdiwaberl. Hij brak in 1981 door als soloartiest met de internationale hit Der Kommissar. Het vervolg op dat succes kwam pas nadat hij in 1985 ging samenwerken met het Nederlandse producersduo Bolland & Bolland. De samenwerking verliep niet altijd even vlekkeloos aangezien Falco soms dronken, stoned of helemaal niet kwam opdagen.

Inhakend op het succes van de speelfilm Amadeus (1984), schreven Bolland & Bolland voor hem het nummer Rock me Amadeus. Het werd een wereldwijde tophit en stond drie weken op 1 in de Amerikaanse Billboard-lijst. Ook Jeanny was succesvol en tegelijk omstreden omdat het vertelde over de ontvoering van een meisje, vanuit het standpunt van de, kennelijk door seksuele motieven gedreven, ontvoerder. Hoewel sommige radiostations het nummer niet wilden draaien, werd het een nummer 1-hit in onder meer Nederland. Daarna wist Falco buiten het Duitse taalgebied geen grote successen meer te behalen.

De inmiddels naar de Dominicaanse Republiek geëmigreerde zanger overleed begin 1998 op veertigjarige leeftijd aan hoofdverwondingen die hij had opgelopen bij een auto-ongeluk in de buurt van Puerto Plata. Dezelfde stoere motorrijders die destijds in de clip van Rock me Amadeus hadden gefigureerd, droegen tijdens de begrafenis zijn kist.

Haggis

Benodigdheden
schaapsmaag, schaapshart, schaapslever, 225 gram vers niervet, 3/4 kopje havervlokken, 3 uien, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel vers gemalen peper, 1/4 theelepel cayennepeper, 1/2 theelepel nootmuskaat, 3/4 bouillon.

Bereiding
Was de maag, schraap hem af en laat ze een nacht in gezouten water weken.
Haal de maag binnenstebuiten voor de vulling.

Was de lever, het hart en de longen, leg ze in een pan kokend water met
een theelepel zout en laat ze 2 uur koken, met de luchtpijp over de rand
van de pan. Snij daarna het hart in stukken en rasp de lever.

Maak een grote, zware pan heet en rooster het havermeel tot het
droog en iets donkerder gekleurd is.
Mix alle ingrediënten, vul de maag ermee voor ongeveer 2/3 want havervlokken zetten uit tijdens het koken.

Druk de lucht uit de maag en naai ze dicht. Doe de maag in een pan met kokend water. Laat 3 uren zachtjes zonder deksel koken. Voeg water toe tijdens het koken om de maag bedekt te houden. Als de maag gaat zwellen, prik er met een vork in om te voorkomen dat het barst.

Serveren op een plateau met aardappelpuree, koolraap en een malt whisky.

Als je geen ingewanden lust, stel ik voor om eerst de whisky te drinken, en daarna nog een en daarna nog een tot je het wel lust, daarna kan je de haggis naar binnen werken.

Steak and Kidneypie

voor 4 personen,
Voorbereiding 60 minuten
Bereiding 90 minuten

Ingrediënten
500 gram runderriblappen, steak of tussenrib
1 kalfsnier
12 sjalotjes, geschild
150 gram champignons, schoon en in plakjes
peper en zout
1 scheutje droge Sherry
takje salie
bouillon
1 eetlepel bloem

Bereiding
Snij het rundsvlees in blokjes.
Laat het niertje een uur in koud water trekken, daarna goed wassen in plakjes snijden.

Doe het vlees in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Voeg de verse salie toe en besprenkel met de Sherry. Voeg de uitjes en de champignons toe en giet de bouillon erbij tot alles voor 2-3 bedekt is.

De schotel afdekken met piedeeg of bladerdeeg en de schotel in een voorverwarmde matig hete oven ruim een uur laten bakken. Het deeg moet goudbruin zijn en het vlees gaar.

Serveren met aardappelpuree, groene sla en erwten.

Edith Piaf

19 december 1915 - 11 oktober 1963

Edith Gassion werd in 1914 in Parijs geboren. Haar moeder verliet haar na de geboorte en haar vader moest als soldaat naar het front. Edith groeide op bij haar grootmoeder in Bretagne.
In 1921 keerde ze terug naar Parijs, waar ze met haar vader als acrobaat op straat optrad.
In 1929 werd ze ontdekt door een nachtclubeigenaar en ze startte haar carriere als zangeres onder haar artiestennaam 'La Mome Piaf'.
Van de nachtclubs kwam ze in de grote music-halls in Parijs en daarna in vele grote wereldsteden. Dit artiestenleven was te zwaar voor haar zwakke gezondheid en ze overleed veel te jong in 1963. Haar optredens en haar beroemde chansons zijn echter onvergetelijk

Edwin Starr

21 januari 1942 - 2 april 2003

Edwin Starr werd als Charles Hatcher op 21 januari 1942 geboren in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee. Hij dankt zijn artiestennaam aan een promotor in Detroit. Die voorspelde dat hij "a star" zou worden na het horen van zijn stem. Zelf voegde hij een r toe en koos hij zijn tweede voornaam Edwin als roepnaam.
De eerste hit van Edwin Starr was 'Agent Double-O-Soul' (1965). Daarna had hij in de jaren zestig succes met onder meer 'S.O.S. (Stop Her On Sight)' en 'Twentyfive Miles'. Eind jaren zeventig haakte hij in op de disco-rage met hits als 'Contact' en 'H.A.P.P.Y. Radio'. Zijn enige Amerikaanse nummer één-notering was 'War' (1970). Voor Bruce Springsteen werd een live-opname van 'War' een top tien-hit in 1986.
Sinds 1983 woonde Edwin Starr in Engeland.

Wales - Cambria

De Romeinen gaven Wales de naam Cambria en bouwden een groot aantal forten in het zuiden van het land, tot Carmarthen in het westen. Wales heeft dezelfde basis in haar naam als bijvoorbeeld Wallonie en Gallie. Er is bewijs dat ze verder westwaarts trokken en ze vandaaruit naar Ierland overstaken. Zij bouwden ook het amfitheater in Caerleon, het best bewaarde in Groot-Brittannie.


De Romeinen waren ook druk in het noorden van het land, en er is een legende waaruit zou blijken dat Magnus Maximus, een van de laatste keizers van het rijk, getrouwd was met een Elen (of Helen), de dochter van een Welsh stamhoofd nabij het huidige Caernarfon.

Door het bergachtige terrein met grote hoeveelheden regen is Wales nooit door de Angelsaksen ingenomen. Een van de Saksische koningen, Offa van Mercia wordt gezien als degene die een grote aarden wal (of dijk) liet bouwen langs de grens met zijn koninkrijk om de Welsh buiten te houden. Delen van Offa's Dyke kunnen tot op vandaag worden bekeken.
De verovering van Wales door de Normandiers gebeurde niet in 1066 toen Engeland werd verslagen, maar gebeurde geleidelijk, en werd uiteindelijk afgerond in 1282, toen koning Edward I van Engeland Llywelyn de Laatste versloeg. Edward bouwde een groot aantal stenen kastelen om de Welsh onder controle te kunnen houden. De meest bekende staan in Caernarfon, Conwy en Harlech.

Wales heeft slechts enkele grote steden. Deze liggen alle in het zuiden van het land: Cardiff (Caerdydd), de hoofdstad, Swansea (Abertawe), Newport (Casnewydd).

Het binnenland is dun bevolkt en heeft een ruig karakter ; de streek Powys beslaat ongeveer 30% van de totale oppervlakte van Wales, echter herbergt slechts 4% van de bevolking.

Wales bestaat uit dertien graafschappen.
Anglesey
Breconshire
Caernarfonshire
Cardiganshire
Carmarthenshire
Denbighshire'
Flintshire
Glamorgan
Merionethshire
Monmouthshire
Montgomeryshire
Pembrokeshire
Radnorshire

Groot-Brittannie

Groot-Brittannie; Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland vormen het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannie en Noord-Ierland, gelegen op de Britse Eilanden in de Noordzee, ten westen van het Europese continent.


Ook een aantal kleinere eilanden hoort bij het koninkrijk: het eiland Wight (zuidkant van Engeland), Lundy (tussen Devon en Wales), de Scilly-eilanden (zuidwesten van Engeland), Anglesey (noordwestkant van Wales) en de eilandengroepen bij Schotland, waaronder de Hebriden, de Orkaden of Orkney-eilanden en de Shetland-eilanden.

Het eiland Man en de Kanaal-eilanden (Jersey, Guernsey, Alderney en Sark) horen hier in geografisch opzicht wel bij, maar zij horen formeel staatkundig niet tot het Verenigd Koninkrijk; zij hebben een aparte status als zogenaamde Dependencies of the Crown.

Dan Hartman

8 december 1950 - 22 maart 1994

Dan Hartman werd geboren in Harrisburg, Pennsylvania, en voegde zich op 13-jarige leeftijd bij zijn eerste band, The Legends, met zijn broer Dave. Hartman speelde keyboards en schreef veel van de muziek, hoewel er enkele platen werden uitgebracht, werd geen ervan een hit.

Hij kwam bij de Edgar Winter Group en speelde op drie van hun albums voordat hij in 1976 solo verder ging. In het discotijdperk scoorde hij twee solohits: "Instant Replay" (1978) en "Relight My Fire" (1979), een duet met Loleatta Holloway.

Zijn grootste solosucces was de top 10 notering voor "I Can Dream About You", voor de soundtrack van de film "Streets of Fire" (1984). Ook "We Are The Young" kwam in de hitlijsten. In het daaropvolgende decennium werkte hij als liedschrijver en producer, onder meer voor artiesten als Tina Turner, Joe Cocker, Bonnie Tyler, Paul Young, James Brown, Nona Hendryx en Steve Winwood.

Hij overleed in 1994 in Westport, Connecticut aan een hersentumor, veroorzaakt door aids.

In de tijd na zijn dood stond Hartman's muziek in hernieuwde belangstelling. De cover van "Relight My Fire" werd een nummer één hit voor Take That.



Cozy Powell

29 december 1947 - 5 april 1998

De legendarische Cozy Powell (eigenlijk: Colin Powell) verongelukte bij een auto-ongeluk op vijftigjarige leeftijd.
Cozy is één van de weinige drummers die een hitsingle had met een drumsolo ("Dance with the devil"). Hij werd vooral bekend als drummer in bands als Black Sabbath, Rainbow, Whitesnake en achter gitaarhelden als Gary Moore, Peter Green en Brian May. Het was de bedoeling dat Cozy tijdens de komende toernee van Brian May opnieuw zou meedoen met de Queen gitarist, hij drumde ook op het nieuwste album "Another World".

Cozy Powell stierf op 5 april 1998 als gevolg van een auto-ongeluk tijdens slecht weer op de M4 motorway nabij Bristol. Vlak voor zijn dood was Powell in de studio's voor de opnamen van het nieuwe album van ex-Fleetwood Mac gitarist Peter Green. Tegen die tijd was hij de drummer op ten minste 66 albums, met ook nog eens kleinere bijdragen op vele andere albums. Powells dood werd gezien als een groot verlies voor de pop- en rockmuziek. Ontelbare rockdrummers zijn (en worden nog steeds) beïnvloed door Cozy Powell.



Spaghetti

Nodig voor 2 personen:
300 gram gemengd gehakt
150 gram verse paddestoelen
1 grote ui,
2 grote tomaten,
250 gram gepelde tomaten (blik),
300 gram spaghetti,
verse gemalen kaas,
verse basilicum,
3 teentjes knoflook,
olijfolie, zout, peper.

Bereiden:
Snij de paddestoelen in schijfjes,
Snij de ui in kleine stukjes
Versnipper of plet de look .
Bak de look en de ui met wat olijfolie in een diepe pan.
Bak het gehakt.
Bak de champignons.
Doe alles in de kookpot met de tomaten.
Voeg de gepelde tomaten toe
Kruid met peper en zout en eventueel proveciaalse kruiden.
Laat de saus stoven tot ze dik genoeg is.
Kook de pasta gaar in voldoende gezouten water.
Laat de pasta aflekken in een vergiet.
Opdienen met de gemalen kaas

Rood vlees

Rood vlees zit vol proteïnen, bouwstoffen voor spieren. Spieren verbranden vier keer zoveel calorieën als vet. Daarvoor moet je wel spieren opbouwen, want van stilzitten verdwijnen ze alleen maar, hoeveel vlees je ook eet.

Hommels

Hommels zijn insecten uit het geslacht Bombus. Er zijn ongeveer 400 soorten hommels, waarvan een aantal soorten voorkomt in Nederland en België. Vrijwel over de hele wereld komen hommels voor. De meeste soorten leven op het noordelijk halfrond, vooral in berggebieden.

Hommels zijn aangepast om te overleven in een wat kouder klimaat. Het lichaam is voor een insect relatief groot en is zowel lang- als dichtbehaard, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Daardoor komen hommels zelfs voor op de koude toendra's in het hoge noorden. De lange beharing is echter een nadeel bij warm weer, en ze moeten dan veel rusten.

De hommel, vooral de aardhommel, wordt tegenwoordig ook gekweekt voor bestuiving van onder andere tomaten, paprika, aubergine, meloen, aardbei, framboos en rode bes in kassen. Bij paprika moet de hommel wel worden bijgevoerd met suikerwater, omdat paprika geen nectar produceert. Hommels zijn goede bestuivers, omdat ze met de bovenkaken (mandibels) en klauwtjes aan de poten de meeldraad kunnen vastpakken en met behulp van de borstspieren de meeldraden heen en weer kunnen schudden om zo de stuifmeelkorrels uit de helmhokjes te laten vallen.

Barry White

Barry White werd als Barry Eugene Carter geboren in Galveston, Texas, en groeide op in Los Angeles.
Eind jaren zestig begon Whites muziekcarrière, aanvankelijk als producer. Zijn grootste succes was het opzetten van Love Unlimited, een damesgroep met drie leden, waaronder zijn latere vrouw Glodean James, waarvoor hij de klassieker Walkin' in the Rain (With the One I Love) schreef.

White had een aantal liedjes geschreven, en zocht een mannelijke vocalist om deze op te nemen. Uiteindelijk liet hij zich overhalen dit zelf te doen, wat leidde tot het succesvolle album "I've Got So Much to Give" met de hit I'm Gonna Love You Just a Little More Baby.

Zijn volgende succes was de oprichting van het Love Unlimited Orchestra. Tegen alle verwachtingen in, werd het volledig instrumentale Love's theme een grote hit.

De Amerikaanse soulzanger Barry White is vrijdag op 58 jarige leeftijd in Los Angeles overleden ten gevolge van zware nierproblemen, meldde zijn manager Ned Shankman. Hij lag sinds september in het ziekenhuis in afwachting van een donornier.
Barry White was in augustus 1999 al eens opgenomen in het ziekenhuis wegens problemen met zijn bloeddruk waardoor verschillende concerten werden afgelast. Barry White genoot bekendheid over heel de wereld door zijn succesnummers als 'Can't get enough of your love' en 'You're the first, the last, my everything'.
Barry White was reeds zeer bekend in de jaren zeventig maar heeft toch moeten wachten tot 2000 om zijn eerste Grammy Awards te behalen met zijn album 'Staying Power'. Barry White werd geboren in de Verenigde Staten in 1944 en begon te zingen in een kerkkoor vooraleer hij in de muziekindustrie belandde als producent, muziekschrijver en artiest.

Bob Marley

6 april 1945 - 11 mei 1981


Bob Marley is geboren in 1945 als Robert Nesta Marley, in het dorpje Rhoden Hall in het district St. Ann.
Samen met Junior Braithwait, Peter (Tosh) MacIntosh en Bunny Livingstone begon Bob Marley de groep 'Wailing Rude Boys' , later afgekort tot 'The Wailers'.
Met behulp van producer Lee Perry transformeerden de Wailers reggae tot zijn meest bekende vorm.
In 1975 gingen de Wailers definitief uit elkaar, omdat Peter Tosh en Bunny Livingstone een solocarriere wilden beginnen. Dit was het startsein van de solocarriere van Bob Marley.
Tijdens zijn optredens zette hij zijn soloact kracht bij door middel van een drietal zangeressen, de I-threes. Dit waren zijn vrouw Rita, Marcia Griffiths en Judy Mowatt. Met hun zang op de achtergrond danste, zong en schudde Marley zijn lange dreadlocks met nog meer succes. Te beginnen met het album Natt Dread in 1975. Waarna albums als Rastaman Vibration, Exodus en Survival volgden.
In de Derde Wereld werd Marley het meest enthousiast verwelkomd. Hij bezong de overgang van Rhodesië naar Zimbabwe met een nummer en gaf een concert ter gelegenheid van de onafhankelijkheid in Harare op 17 april 1980.
De Zimbabwanen loofden hem als een muzikale Messias. Zijn eigen regering op Jamaica verleende hem de Orde van Verdienste. Voortaan was hij The Honorable Robert Nesta Marley. Bob Marley werd fabelachtig rijk, maar verloochende zijn afkomst niet.
Tegen 1981 was Marley een internationale superster en had hij grote invloed op de muziek van die tijd.
Alleen de studio's in de Verenigde Staten zagen niet veel in zijn Derde Wereld muziek. Hoewel ze tegelijkertijd scoorden met hits van Marley gezongen door een artiest als Eric Clapton. Bijvoorbeeld het nummer 'I shot the sheriff'.
Ironisch genoeg kwam er tijdens een tournee door Amerika, waarmee Marley ook daar hoopte door te breken, een plotseling einde aan de carriere van de superster. Bob Marley stierf op 36- jarige leeftijd aan een hersentumor in het Cedars of Lebanon Ziekenhuis in Miami op 11 mei 1981.
Jamaica eerde zijn gevallen held zoals alleen Jamaicanen dat kunnen.
Marley lag opgebaard in de National Arena van Kingston, op 20 mei, van acht uur 's ochtends tot half zes 's avonds. Hij was gekleed in een pak van blauwe spijkerstof en lag met een Bijbel in de rechterhand en zijn gitaar in de linkerhand. Op zijn hoofd had hij een baret in de kleuren rood, groen en geel van de Ethiopische vlag. Zijn lange dreadlocks waren netjes over zijn schouders gedrapeerd.
Ongeveer 24.000 mensen, onder wie de premier en andere regeringsfunctionarissen van Jamaica, bewezen hem op die dag de laatste eer.
Zijn lichaam is begraven in de heuvels van het district St. Ann, waar hij ook geboren is.
Bron: Ontdek Jamaica

Dieëttips


-Luister naar klassieke muziek terwijl je eet.
Je zal trager kauwen, minder eten en naar de signalen van je lichaam kunnen luisteren.


Luister dus liever niet naar hardcore Techno of house als gaan je kaken te snel over en weer.

Kruiden in olie of azijn

In olie
Was de kruiden, droog ze en stop ze in een goed afsluitbare fles of pot.
Overgiet ze met olijfolie of zonnebloemolie van goede kwaliteit.
Laat ze zo 2 tot 3 weken trekken op een lichte plek en zeef daarna de olie.

In azijn
Op dezelfde manier wordt kruidenazijn gemaakt. Hiervoor kan je meerdere kruiden samen in een pot doen. Overgiet ze met licht verwarmde azijn (wijnazijn of sherryazijn).

Bron en leesmeer

Kruiden drogen

Alle kruiden moeten drogen op een luchtige, beschaduwde plaats waar geen enkel gevaar bestaat voor condensatie.

Drogen in de buitenlucht
De eenvoudige manier om takjes te knippen die tot een bosje gebonden worden en omgekeerd opgehangen in een luchtige veldschuur, garage, onder een afdak of in een ongebruikte kamer. Het proces van drogen duurt een week of twee, dan voelen de blaadjes bros aan onder de vingers.

Sneldrogen
Hoe sneller het drogen kan plaatsvinden hoe meer aroma bewaard blijft. Spreid de kruiden in een dunne laag op papier, folie of een lap katoen over een bakblik en geef dat een plaats op een warm droog plekje achter een fornuis of in een oven van niet meer dan 50 C. Laat de oven een klein beetje openstaan om het vocht te laten ontsnappen. Evenals de langzaam gedroogde kruiden moeten ze bros aanvoelen en natuurlijk goed afkoelen alvorens ze in flessen of bussen gedaan worden.

Bron en leesmeer

Basilicum bewaren

Invriezen
Basilicum kun je perfect invriezen. Verwijder de bladeren van de takjes. Stop de bladeren in een ruime diepvrieszak tot hij goed gevuld is en sluit hem af. Je hebt dan een soort opgeblazen zak. Laat de basilicum vierentwintig uur invriezen en haal dan de zak uit de diepvriezer. Open de zak, duw het bevroren basilicum plat. De bladeren breken dan tot een groen strooisel. Dat neemt minder plaats in in de diepvriezer en je kunt het strooisel gebruiken wanneer je wilt. De smaak en de aroma's blijven verrassend bewaard.

In olie
Je kunt het ook in olie bewaren door de basilicumblaadjes te mixen met olijfolie in de keukenmachine. Giet de pasta in kleine potjes en giet er nog een halve centimeter olijfolie op. Bewaar de potjes op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Bron en leesmeer