Wales - Cambria

De Romeinen gaven Wales de naam Cambria en bouwden een groot aantal forten in het zuiden van het land, tot Carmarthen in het westen. Wales heeft dezelfde basis in haar naam als bijvoorbeeld Wallonie en Gallie. Er is bewijs dat ze verder westwaarts trokken en ze vandaaruit naar Ierland overstaken. Zij bouwden ook het amfitheater in Caerleon, het best bewaarde in Groot-Brittannie.


De Romeinen waren ook druk in het noorden van het land, en er is een legende waaruit zou blijken dat Magnus Maximus, een van de laatste keizers van het rijk, getrouwd was met een Elen (of Helen), de dochter van een Welsh stamhoofd nabij het huidige Caernarfon.

Door het bergachtige terrein met grote hoeveelheden regen is Wales nooit door de Angelsaksen ingenomen. Een van de Saksische koningen, Offa van Mercia wordt gezien als degene die een grote aarden wal (of dijk) liet bouwen langs de grens met zijn koninkrijk om de Welsh buiten te houden. Delen van Offa's Dyke kunnen tot op vandaag worden bekeken.
De verovering van Wales door de Normandiers gebeurde niet in 1066 toen Engeland werd verslagen, maar gebeurde geleidelijk, en werd uiteindelijk afgerond in 1282, toen koning Edward I van Engeland Llywelyn de Laatste versloeg. Edward bouwde een groot aantal stenen kastelen om de Welsh onder controle te kunnen houden. De meest bekende staan in Caernarfon, Conwy en Harlech.

Wales heeft slechts enkele grote steden. Deze liggen alle in het zuiden van het land: Cardiff (Caerdydd), de hoofdstad, Swansea (Abertawe), Newport (Casnewydd).

Het binnenland is dun bevolkt en heeft een ruig karakter ; de streek Powys beslaat ongeveer 30% van de totale oppervlakte van Wales, echter herbergt slechts 4% van de bevolking.

Wales bestaat uit dertien graafschappen.
Anglesey
Breconshire
Caernarfonshire
Cardiganshire
Carmarthenshire
Denbighshire'
Flintshire
Glamorgan
Merionethshire
Monmouthshire
Montgomeryshire
Pembrokeshire
Radnorshire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten