Jesse James

Jesse James
5 september 1847 - 3 april 1882

Jesse James werd geboren op 5 september 1847 in Missouri. Hij was de zoon van dominee Robert en Zerelda James.
Frank, de broer uit het eerste huwelijk van zijn moeder, verliet in 1861 het ouderlijk huis en voegde zich bij de guerrilla van Quantrell, om mee te vechten voor de Zuidelijke zaak in de burgeroorlog. Twee jaar later kwam ook Jesse bij dit gezelschap. Quantrell wilde Jesse niet en hij zo kwam hij onder de hoede van 'Bloody' Bill Anderson, in deze periode raakte hij gewond (een kogel in een van zijn longen)
Quantrell moest zich overgeven aan het eind van de oorlog. Jesse ontsnapte dankzij zijn wonde.

Na Jesse's herstel vormde Jesse en zijn broer Frank samen met de Younger broeder een gang. De eerste overval die deze gang pleegde op de bank van Liberty Missouri, werd meteen een van de meest legendarische, het was de eerste overval in vredestijd en ook nog overdag. Het bracht hen 60.000$ op. Na deze overval volgden 15 jaar van bank- en treinovervallen door de gang met een totale opbrengst van ca.300.000$.

Ondertussen was Jesse getrouwd met zijn nichtje Zelda en stond er een 10.000 dollar beloning op zijn hoofd. In 1876 na de overval in Northfield, Minnesota moest Jesse onderduiken. Een groot deel van zijn gang werd gevangen gezet of gedood, doordat het hele dorp zich tegen de overvallers had gekeerd en hen na een lange achtervolging omsingeld had en gevangen genomen. Jesse ontsnapten op miraculeuze wijze en hij nam een nieuwe identiteit aan en werd Tom Howard, een brave burger. Hij woonde in St. Joseph's waar hij elke maand de huur betaalde.
Na drie jaar was zijn geld echter op en begon hij samen met zijn broer aan een nieuwe reeks treinovervallen. Na de vierde overval ging het mis, een gedeelte van zijn gang werd gevangen genomen en Jesse zelf werd wat later vermoord, tijdens het recht hangen van een schilderijtje in zijn woonkamer, werd hij op 3 april, 1882 vanachter in het hoofd geschoten door Bob Ford.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten