Robert Palmer

19 januari 1949 - 26 september 2003


De Britse rockzanger Robert Palmer, die halverwege de jaren '80 erg populair was dankzij zijn onberispelijke pakken, strak gekamde haar en hits als Addicted to Love en Simply Irresistible, is vrijdag op 54-jarige leeftijd in Parijs bezweken aan een hartaanval. Palmer was in Parijs voor een korte vakantie. Hij woonde de laatste zestien jaar van zijn leven in Zwitserland.
Palmer bracht zijn jeugd als zoon van een Britse marineofficier grotendeels op Malta door. Eind jaren '60, na terugkeer in Groot-Brittannie, sloot zich aan bij de Alan Bown Set. Een jaar voegde hij zich bij de twaalfkoppige soulband Dada, die later tot Vinegar Joe werd omgedoopt en waarvan ook de zangeres Elkie Brooks deel uitmaakte. Na drie lp's met Vinegar Joe begon Palmer een solocarri?re, die hem in 1974 met Sneakin' Sally Through the Alley zijn eerste hitalbum en -single opleverde.
In de daarop volgende jaren experimenteerde Palmer met verschillende stijlen, waaronder rock, soul en reggae. In de jaren '80 maakte hij dankbaar gebruik van de opkomst van de videoclip. In zijn clips waren de mooiste vrouwen te zien en zelf droeg hij altijd de elegantste pakken, wat hem de eretitel 'best geklede man in de popmuziek' opleverde.
In 1985, waarin hij met zijn album Riptide zijn grootste commerciele succes boekte, vormde Palmer samen met John Taylor en Nick Taylor van Duran Duran de gelegenheidsformatie Power Station. De korte samenwerking, die in 1996 nog een weinig succesvol vervolg zou krijgen, leverde de hits Some Like It Hot, Communication en Get It On op. Palmers laatste album, Drive, kwam in mei van dit jaar uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten