Dutch Pipes and Drums


De Dutch Pipes and Drums uit Tilburg is opgericht in 1953 als jeugddoedelzakband 'De Scotjes'. De band was destijds bij iedereen in Nederland bekend van radio en televisie; o.a. de eerste experimentele opnamen voor de kleuren TV, het optreden in de eerste kleuren TV-show van Nederland in 1957, de Mounties-show en de Rudi Carell-show.

In die jaren zeventig keerden diverse oud-leden terug naar de band. De leeftijdsgrens die bij de oprichting in 1953 was vastgesteld op 14 jaar (in 1968 opgetrokken naar 18 jaar) werd afgeschaft.

Omdat de kleine 'Scotjes' nu grote 'Schotten' waren, besloot de vereniging in 1983 haar oorspronkelijke naam 'De Scotjes' te veranderen in 'Dutch Pipes & Drums'.

De Band is lid van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands en tevens van the Royal Scottish Pipe Band Association. Daarnaast onderhoudt de vereniging een hechte band met de Schotse veteranen, The Scottish Veterans Housing Association Limited in Edinburgh.

Maar uitermate trots is de band op haar officiele status van pipeband van de wereldwijde Clan Donald-organisatie. De benoeming als officiele clanband van de tak geschiedde door the chief van de clan, Macdonald of Clanranald. Deze clanchief The Captain of Clan Ranald is tevens beschermheer van Dutch Pipes and Drums.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten