Fleming Pipe Band


De band is oorspronkelijk afkomstig uit Gent. De eerste tekenen van de Fleming Pipe Band vinden we terug bij het vertrek van de Flemish Caledonian Pipes & Drums (beter gekend als de clan Mackenzie) uit de VCS (Vlaams Caledonische Society). Enkele spelende leden die achter bleven in de VCS besloten om opnieuw to beginnen onder de naam Flemish Pipes and Drums (april 1997).

De band kende enkele pipe major wissels, maar het ledenaantal bleef groeien. Naast de vaste waarden uit de streek kwamen er nu ook mensen uit West-Vlaanderen en Antwerpen naar Gent om er de Schotse muziek aan te leren. Er kwamen langzamerhand ook meer optredens buiten de VCS, en de drang naar een uniforme kilt groeide. In het voorjaar 2001 was het eindelijk zo ver, er werd voor de Fleming een standaard uniform ontworpen en kwam er eigen kilt die de naam Angus Ghent draagt.

Eind februari 2002 besloot de VCS wegens interne disputen, geen pipe band meer in de vereniging op te nemen. Kort daarop besloot de grote groep muzikanten zich op te splitsen in twee afzonderlijke pipe bands, met elk een eigen bestuur en elk hun eigen benadering tot de doedelzakmuziek. Wie de alternatieve vernieuwde doedelzakmuziek of drum wilde aanleren kon terecht bij de Ghent and District Highlanders. De leden die meer van het traditionele, klassieke genre hielden kozen onze Fleming Pipe Band vzw.

Om bet muzikaal niveau hoog to houden werd er met de band regelmatig deelgenomen aan verschillende wedstrijden en werd er beroep gedaan op externe leraars. Dankzij de inzet van de leden en de goede publiciteit bleven de aanvragen tot optredens binnenstromen. Niet alle optredens worden door de Fleming aangenomen, zo worden politieke evenementen steevast vermeden. Naast de vele herdenkingen, huwelijken en officiele openingen werden ook enkele televisie opdrachten vervuld. Er kwam een website en in het najaar 2003 werd de Tribune meer uitgebreid . Met deze middelen wil de band ook de steunende en/of niet spelende leden informeren over Schotland, optredens en wat er gebeurt in de band.

Begin 2007 werd er beslist te verhuizen naar West-Vlaanderen, van waar de meeste spelers afkomstig zijn, daarmee werden ze de eerste actieve pipe band in West-Vlaanderen.

Eveneens begin 2007 begonnen ze met een re-enactment project waarbij ze optredens verzorgen gekleed zoals Schotse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in de Ieper Salient. Hiervoor ging men een samenwerking aan met het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten