Andy Gibb

5 maart 1958 - 10 maart 1988

Geboren op 5 maart 1958 in Manchester (UK) als Andrew Roy Gibb groeit Andy op in een gezin met nog 3 broers, de overbekende Bee Gees, en 1 zus (Lesley). Zes maanden later vertrekt het gezin naar Australië om in 1967 weer terug te keren naar Engeland.

Voor Andy begon het allemaal op Ibiza waar hij met z’n ouders sinds 1970 is gaan wonen. Op z’n 12e kreeg hij van broer Barry zijn gitaar en een jaar later speelde hij in de lokale toeristenbar waar hij vaak vocaal werd ondersteund door z’n broers.
Andy ontsnapt in zijn muziek; het is moeilijk om uit de schaduw te blijven van zijn beroemde broers, zeker omdat Barry zo’n 90% van zijn songs schrijft en de 3 broers de achtergrond zang op zich nemen.

Andy verruilt in 1973 The Isle of Man voor Australië alwaar zijn eerste door hem zelf geschreven single ‘Words & Music’ de top 5 bereikt.
In juli 1976 trouwt hij met de Australische Kim en 2 jaar later wordt hun dochter Peta geboren en gaat het paar uit elkaar. Nog tijdens zijn huwelijksreis vliegt Andy naar Miami om een paar demo’s op te nemen voor Bee Gees manager Robert Stigwood. Een internationale ster wordt geboren en Andy geeft z’n eerste succesvolle concerten in Amerika. Dit leidt tot diverse Grammy nominaties voor de beste nieuwkomer en de beste uitvoering van ‘I just want to be your everything’, dat in Nederland zijn doorbraak betekent. Samen met ‘(Love is) thicker than water’ worden deze nummer één hits een gouden succes (deze komen van zijn eerste lp Flowing Rivers in 1977).

De meesten van ons zullen ‘Shadow Dancing’ het beste kennen, van de gelijknamige tweede lp, waar ook de hits als ‘An everlasting love’ en ‘(Our love) Don’t throw it all away’ op staan. Het laatste succes album, Desire, dateert van 1980 waarin hij in duet met Olivia Newton John ‘I can’t help it’ opneemt.

Er komen tv programma’s met o.a. Olivia Newton John en Abba, ook speelt hij in Punkie Brewster een rol, als zichzelf.
Er lijken gouden tijden te zijn aangebroken, maar helaas verschijnen er zeer donkere wolken. Andy wordt depressief en het maakt niet uit wat hij doet, er blijft altijd de ‘erfenis’ van zijn beroemde en succesvolle broers.
De liefde van zijn leven, Victoria Principal, (we kennen haar nog als Pamela Ewing uit de serie Dallas; samen hebben ze ‘All I have to do is dream’ opgenomen) verlaat hem definitief na een jarenlange knipperlicht relatie. Ook krijgt Andy zijn alcohol en drugsverslaving niet onder controle, ondanks afkickpogingen in de bekende Betty Ford Kliniek. Zelfs ook nog bankroet verklaart.

In 1986 heeft hij plannen om zijn vijfde album te schrijven. Samen met broer Barry schrijft hij de titelsong ‘It’s my neighbourhood’. Helaas is hij nooit in de studio geraakt om nieuwe nummers op te nemen. Op zijn 30ste verjaardag, belooft Andy dat hij een ander mens is geworden.

Helaas waren Andy’s hart en lichaam 2 verschillende dingen en overlijdt hij 5 dagen na zijn verjaardag, op 10 maart 1988 in het ziekenhuis aan een hart infectie. Zijn familie hoort later dat Andy hartproblemen had, maar hij heeft daar niemand ooit iets over verteld.

Uit Jeugdsentimenten.net 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten