Fabien Barthez
Fabien Barthez werd geboren in Lavelanet, op 28 juni 1971, hij is een Franse doelman en was actief bij Toulouse, Olympique Marseille, AS Monaco en Manchester United. Ook keepte hij 87 interlands voor het Frans voetbalelftal.
Fabien Barthez is een van de beste Franse doelmannen ooit.
Het WK 2006 was zijn zesde grote toernooi met Frankrijk, zijn vijfde als titularis. Grootste concurrent was Grégory Coupet. Die laatste speelde een sterk seizoen bij landskampioen Lyon en vond het niet kunnen dat hij niet eerste doelman werd. Barthez werd dan ook door eigen publiek uitgefloten, met grote ergernis van Zidane.
Eric Cantona
Eric Cantona werd geboren in Marseille, op 24 mei 1966, hij is een Frans acteur en was ook profvoetballer. Hij speelde vijf seizoenen bij Manchester United, waar hij vier Engelse landstitels en twee keer de FA Cup won. Cantona wordt gezien als een belangrijke speler in de terugkeer van Manchester United als voetbalgrootmacht. In 2000 werd hij verkozen tot speler van de eeuw van de club en hij staat daar nog steeds bekend als "Eric the King".
Leeds United verkocht Cantona in 1992 aan Manu. Cantona scoorde niet alleen goals, maar gaf ook kansen aan andere spelers.
In januari 1995 deelde Cantona bij een uitwedstrijd bij Crystal Palace een karatetrap uit aan een fan van Crystal Palace die hem uitschold.
Aan het eind van het seizoen 1996/97 kondigde hij aan te stoppen met voetballen.
Oradour sur Glane
642 mannen, vrouwen en kinderen worden gedood.
Ter nagedachtenis van deze zinloze moord
is het dorp sinds 1944 onaangeroerd gebleven.
Bij deze overval werden 642 mensen vermoord, slechts ZES personen overleefden het bloedbad.
Aanleiding was vermoedelijk de inval van de geallieerde troepen in Normandie op 6 juni 1944.
Een zaterdag zoals alle zaterdagen. Oradour maakte zich op voor de zondag. De huisvrouwen deden hun inkopen en de mannen waren gewoon aan het werk.
Veel mannen waren al gewoon thuis omdat de zondag voor de deur stond (hierin kan ook de reden liggen voor het tijdstip van de operatie: de zaterdag na 12.00 uur)
Voor de bewoners van Oradour was alles rustig, maar 10 kilometer verderop bracht de Duitse majoor DICKMAN alles in gereedheid om naar Oradour op te rukken.
Zijn colonne arriveerde om 1.30 uur in Oradour en in het gehucht Bellevue zei Tweede Luitenant Barth tegen zijn mensen dat zij vandaag bloed zouden zien vloeien.
Binnen een half uur was het gehele dorp omsingeld en alle in- en uitgangen en toegangswegen werden afgesloten.
Majoor Dickman richtte een boerderij tussen Oradour en het dorpje Bordes in als commandopost. Als reden voor de overval werd een routinematige identiteitscontrole opgegeven, waartoe alle inwoners zich op het marktplein moesten verzamelen.
Over de stemming zei een van de weinige overlevenden later dat deze 'gemoedelijk' was. De mensen praatten normaal met elkaar en her en der was er een schampere opmerking te horen. Ook werden hier en daar door de Duitsers geruststellende opmerkingen gemaakt.
Bekend is hun opmerking tegen de pasteibakker, toen deze zich zorgen ging maken over de cakes die hij net in de oven had gedaan. Ze zegden hem 'dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat zij er wel even op zouden letten'. Gerustgesteld zou de man zich hebben omgedraaid en het gesprek met zijn dorpsgenoten hebben voortgezet.
Om 15.00 uur begonnen de soldaten de mannen en de vrouwen van elkaar te scheiden. De mannen aan de ene kant van het terrein en de vrouwen en kinderen aan de andere kant.
Een bevel in het Duits werd gegeven en de groep met vrouwen en kinderen werd naar een uitgang van het dorp gedreven, waar de kerk stond.
Een Duits officier, die goed Frans sprak, beval burgemeester Desourteaux hem gijzelaars aan te wijzen. De burgervader weigerde en bood zichzelf aan als gijzelaar.
Intussen waren alle wapens van de dorpsbewoners ingeleverd.
Toen brachten de Duitsers hun wapens in stelling voor de verzamelde mannen. De gesprekken verstomden. De mannen werden opgesplitst en opgesloten in diverse schuren
Om 16.00 uur hoorde men een enorme knal. Direct hierna begonnen de machinegeweren te ratelen. Overal hoorde men kreunende mannen. De geur van bloed vermengde zich met de geur van hooi, stof en kruitdamp.
Wat het lot van de vrouwen en de kinderen betreft, is er een getuigenis van een aan de slachting ontsnapte vrouw. Zij vertelt dat zij om 14.00 uur opeens Duitse soldaten in haar huis aantrof, die haar dwongen naar het marktplein te gaan, waar de mannen en de vrouwen van elkaar werden gescheiden.
Alle vrouwen (veel moeders hadden hun kinderen op de arm of tegen zich aangedrukt) werden in de kerk bijeengedreven.
Met grote angst wachtten zij de gebeurtenissen af. Omstreeks 16 uur kwamen twee jonge soldaten de kerk binnen en plaatsten een soort kist in het koor. Uit deze kist hingen lange draden tot op de grond. Plotseling een oorverdovende knal, waardoor de hele kerk in brand vloog en alle vrouwen en kinderen levend verbrandden.
De moordenaars van het 'Herrenvolk' slachtten honderden vrouwen en kinderen af.
Het jongste slachtoffertje was nog geen week oud !!!
De passagiers werkten bij de trammaatschappij. Eén van hen stapte uit en werd prompt doodgeschoten. De nazi's stuurden de tram met de andere passagiers terug naar Limoges.
Toen de volgende tram in Oradour arriveerde om 19.30 uur, mochten 20 inwoners van Oradour uitstappen. Zij kregen van de Duitse soldaten te horen
'dat zij hun gelukkig gesternte mochten danken, want dat de rest van Oradour was
afgeslacht.'
De Duitsers hadden inmiddels Oradour geplunderd en gingen weg. Twee dagen later kwamen ze terug om twee grote massagraven te delven.
Een paar dagen later zonden de Duitsers een paar officieren naar Oradour. Hun taak was de EFFECTIVITEIT VAN DE OPERATIE TE EVALUEREN.
Een paar inwoners van Oradour, met wat pluimvee, bleven ontredderd en verslagen achter. Zij hadden de droevige taak om de dode mannen te identificeren en te begraven, en vervolgens de as van de vrouwen en kinderen te verzamelen.
Bij de ingang van het dorp werd in 1999 een museum opgericht. Slechts zes personen overleefden dit bloedbad. De overgebleven inwoners van Oradour woonden enkele jaren in primitieve omstandigheden tot het nieuwe dorp Oradour in 1953 werd
ingewijd
HET
NOOIT !
Onafhankelijke Republiek en Eilandstaat
Dankzij de bereidwillige medewerking van Das Blog kan je hier hun officieel staatsblog lezen.
Gelieve wel niet op de eventuele spelfouten van de Tiritombese bloggers te letten.
De Tiritombese landkaart:
Hier ziet U onze land, zoals U ziet zijn onze land een eiland omgeven door het heldere water van de Stella zee.
Wij leven op goede schoen met onze buurlanden, en hebben ook goede betrekkingen met hen.
Wegens onze politieke toestand is de toerisme nog niet goed op de gang gekomen en is er maar één Hotel op de eiland, er zijn er nog wel één in de aanbouw dus kunnen wij met waren trots vertellen dat de toerisme sector de volgende jaar een uitbreiding zal ken van 100%
Ps De gele blokje in de mid is de hoofdstad van Tiritomba.
Geschiedenis van de eiland Tiritomba
In de verleden zijn de eiland altijd bezet geweest door vreemde mogendheden, namelijk;
+/- 1450 tot 1452 Bezet door de Nederlandse staat maar die verkochten de eiland aan de spanjaard wegens de grote exploitatiekost van de overenweer vaar.
1452-1701 Bezet door de spanjaard die de eiland verkocht aan de Argentijnen.
1701-1702 Bezet door deArgentijnen maar na een korte oorlog in handen van de Engelse Kroon.
1702-1830 Afwisselend is de eiland in de hand van de Engelse en de Franse kroon.
1930-Heden Na een hevige onafhankelijkheidstrijd word de republiek uitgeroept op 21 juni
Nog twee keer is de eiland in de hand gevallen van de Duitse rijk namelijk in de periode 1914-1918 en in de periode 1940-1949.
Op de foto ziet U de standbeeld voor de gevallen helden van de Tiritombese bevrijdingsstrijd
Politieke partijen in Tiritomba
Een links getinte partij ontstaan uit de werklieden partij, het programma bestaat vooral uit het bekomen van gratis dingen voor de Tiritombezen zoals gratis zwembanden
De vorige voorzitter is een fervent barbeque-er en het kopstuk van de partij is een ex-melkboer met een voorliefde voor zingen.
De Democratische Landelijke Volkspartij (DLV)
Een rechts getinte partij die opkomt voor de Tiritombese neringdoeners, beloven voor elke verkiezing een belastingsvermindering, de voorzitter is een graag geziene gast bij de tandarts.
De Petanquer voor Coruptie (PVC)
Een eerder centraal rechtse partij die vooral opkomt voor het plaatselijke geloof (tropisme) een van de vorige voorzitters was ooit een worstendraaier, maar het huidige kopstuk is een levensgenieter die vooral een Petanque supporter is.
Geel
Een centrale partij die zich vooral bezighoud met wetten die in feite niet nodig zijn zoals pispalen en het Flits Actie Plan, komt heden ten dage niet over de kiesvloer
Tiritombese Klomp
Radicale en nationalistische West-Tiritombese partij die vooral bezig is met te ageren tegen toeristen en die niets te maken wil hebben met Oost-Tiritomba, wil ook afscheiden van deze laatste en een onafhankelijk West-Tiritomba stichten
Ghost
Partij die afgescheiden is van een splintergroep van een rechtse afscheuring van een Nationale partij, heeft momenteel weinig in de pap te brokken en wil fusioneren met BRU.
De regering van Tiritomba
Edgard Walgraaf
President
Samuel Goritius
Eerste Minister
Jeanpietro Rosselini
Ministerie van Financien
Jean Chapeau
Ministerie van Cultuur
Helmuth Lottarius
Minister van Buitenlandse Zaken
Elisabeth Brodarius
Minister van Onderwijs
Phillipe L'hiver
Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking
Hermanno Brusso
Ministerie van Emancipatie
Sock au Prince
De Hoofdstad van Tiritomba
Op de foto ziet U de hoofdstad Sock-Au-Prince, De gebouwen die U ziet zijn van links naar rechts , het ministerie van Finacien, het ministerie van Verkeer, het ministerie van Onderwijs, het ministerie van vrouwenemancipatie, het ministerie van Cultuur, het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, de binnenlandse veiligheid, het ministerie van binnenlandse zaken, het ministerie van buitenlandse zaken, het ministerie van nutteloze zaken en het gebouw dat U niet ziet is het gebouw van de de geheime staatsveiligheid.
Hotel Grand Jaer
Hier ziet U de hotel van de hoofdstad, De hotel Grand Jaer, het is een drie sterren hotel met alle moderne comfort voor de hedendaagse toerist. Het heeft een rijk verleden aangezien het gebouwd is tijdens de periode dat onze land werd bezet door de toenmalige Engelse overheersers.
Zijne personeel staat dag en nacht tot de servies van de klant
Reserveren kan U via de website van de Tourist board www.goawee.ti
Nationale luchthaven van Tiritomba
De vlag van Tiritomba
de cirkel symboliseerd het eiland, de drie sterren staan voor de drie landstalen en de streep op het einde wil zeggen dat we er een punt van maken om aan alle problemen een einde te maken op onze eigenste Tiritombese manier.
De kleuren, het wit staat voor onze eilandige onschuld, het blauw voor het water dat ons omgeeft en het rood voor ons temperament
Tiritomba - Air Flop
Oproer de kop ingedrukt
Momenteel is alles rustig in Sock-Au-Prince, de plaatselijke Openbare reiniginsdienst is dan ook druk bezig de laatste restanten van de plaatselijke onenigheid op te ruimen.
Topontmoeting van Apu en Flip
Na het ondertekenen van de gebeurlijke dokumenten, verliet een uitgelaten Apu de vergadering en hij begaf zich onder de talrijke ingeweken Banglaboemers in Citisenwood een wijk in Sock Au Prince onze hoofdstad.
Samenwerkingsakkoord officieel
Volgens de Arametyische gebruiken riep hij dan ook drie keer fantastisch terwijl hij het hoofddeksel omhooghield.
Met deze plechtigheid is dan ook het samenwerkingsakkoord tussen de Tiritombezen en de Verenigde Arametische Eprimaten een feit.
Na de plechtigheid werd er een officieus feestje gehouden in het Tiritombees paleis van onze president (zie foto)
Vanmorgen aardbeving in Noord-Tiritomba
Dat meldt het Tiritombese persagentschap TAPAS. De aardbeving vond om 04.20 uur plaats in de regio Pastachi.
De schok werd gevoeld tot in de hoofstad Sock-Au-Prince maar er brak geen paniek uit, wel enkel ramen.
Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen, iedereen kon zijn evenwicht bewaren.
De Vlaamse Leeuw aangepast ??
Volgens sommigen zou de tekst van de Vlaamse Leeuw al te bloeddorstig zijn. .
Waarover gaat het? Het probleem zou volgens sommigen zijn dat de tekst van De Vlaamse Leeuw een ietsje te bloeddorstig is. Nu zijn wij na het uitzitten van films als Psycho, Reservoir Dogs en The Texas Chainsaw Massacre I, II én III wel wat gewend, maar na lezing van de tekst moeten we toegeven: Hippoliet Van Peene, de schrijver van De Vlaamse Leeuw, hield blijkbaar ook niet echt van half werk.
'Met vuur in 't oog, met woede springt hij den vijand toe,
Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk
En zegepralend grijnst hij op 's vijands trillend lijk.'
Zo schreef Hippoliet - verder ongetwijfeld een brave, hardwerkende huisvader - in de strofe. Om dan weer zijns weegs richting refrein te vervolgen met de melding dat ze hem ni?t zullen temmen, de fiere Vlaamse Leeuw.
Fascinerende misdaadliteratuur, daar niet van, maar echt subtiel zouden we deze compositie toch niet willen noemen. En als vredelievend voorbeeld voor de lieve kinderen die dit lied op de lagere school leren is het evenmin te omschrijven. Kortom: nog een geluk dat ruim 150 jaar lang niemand die tekst eigenlijk kende. En nu iemand hem wel opgeduikeld heeft rijst bij sommigen meteen de vraag om een nieuwe tekst. Of waarom zelfs niet meteen een compleet nieuw volkslied? En als we dan toch bezig zijn kunnen we misschien meteen ook de Brabanconne wat updaten.
De Regering heeft na lang zoeken slechts ??n mogelijk antwoord gevonden: 'Tiritomba' van zal ons nieuwe volkslied worden.
Mededeling van de Vlaamse functionarisen Klik Hier
Geldkraan dicht voor Vlaanderen
Dit vanwege de kaping van het Tiritombese volkslied "Tiritomba"
Volgens de kabinetschef van l'Hiver riep deze "met alle chinezen"
De kaping van het Tiritombees volkslied vertroebeld de relaties tussen Tiritomba en Vlaanderen al een tijdje en er is nog geen verbetering in zicht.
Terwijl onze Militairen in operste staat van paraatheid zijn gebracht is er eveneens een no-fly zone uitgeroepen boven onze hoofdstad Sock-au-prince.
Oezbekistan en Tiritomba tekenen verdrag
Dit verklaarden Samuel Goritius en Sjavkat Mirzijajev in een gezamenlijk perscommuniqu? in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.
Dit verdrag word aanzien als een ernstige waarschuwing aan Vlaanderen dat onlangs in het nieuws kwam doordat het zich het Tiritombese volkslied wil toe-eigenen
Vanaf heden zal de Oezbeekse vlag (zie foto) elke feestdag mee uitgehangen worden.
Volgende week komt het eerste contingent Oezbeekse elitetroepen toe op de luchthaven van Tiritomba, voorlopig zullen deze elitesoldaten ingekwartierd worden in hotel Gran Jear.
Berlusconi is bang voor agressie
Hij vraagt Vlaanderen dan ook dringend een ander volkslied te kiezen en dat van Tiritomba niet in te pikken.
Hij stelde ook voor om een te kiezen zoals "O sole Mio" dat redelijk vlot zingt, om de Vlaamse voetballers de kans te geven het volledig mee te zingen.
Grootmachten hebben voorstel voor Vlaanderen klaar
De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland hebben een plan opgesteld dat grote voordelen voor Vlaanderen met zich meebrengt, op voorwaarde dat het zich neerlegt bij de wens van het Internationaal volkslied Agentschap (INHA) van de VN. Dat vertelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett na het overleg met haar ambtgenoten.
In dat geval zullen ook binnen de VN-Veiligheidsraad geen verdere stappen tegen Vlaanderen worden ondernomen.
Indien Vlaanderen het voorstel echter naar de prullenmand verwijst, zullen de landen juist wel zorgen dat de Veiligheidsraad actie onderneemt.
Belgisch leger trekt weg uit Vlaanderen
Na de Hollainkazerne, de Leopoldskazerne verdwijnt wellicht het Air Traffic Control Center in Semmerzake.
Van de 41.700 personeelsleden van Defensie wonen er meer 5.000 in Oost-Vlaanderen. Toch zijn er maar 842 militairen hier gekazerneerd. In geval van watersnood of natuurrampen is deze toestand dramatisch. Er mag dan nog wel voldoende materiaal aanwezig zijn, er is gewoon niemand om bv. zandzakjes te vullen.
Minister van Defensie Flahout (zie foto) en de Vlaamse ministers en parlementairen willen op deze manier Vlaanderen onder drukzetten om te verhinderen dat deze het Tiritombese volkslied inpikken.
Tiritomba dreigt Vlaanderen te Elemineren
Een aantal partijfunctionarissen van Tiritomba vinden dat Vlaanderen hen met rust moeten laten. Indien het tot een oorlog komt, dan zal Tiritomba, Vlaanderen 'zonder mededogen' uitschakelen.
(op de foto de Tiritombese geleerden met hun nieuwe raket)
Tiritomba zou op het punt staan een nieuwe langeafstandsraket te testen. Dit meldden verscheidene media de afgelopen dagen in Zuid-Frankrijk en de VS. De raket zou in staat zijn om doelen op 10.000 kilometer afstand te kunnen raken. Dit zou betekenen dat dus ook plekken in de Vlaanderen een mogelijk doelwit kunnen zijn.
Volgens The New York Times is het duidelijk dat Tiritomba volop ermee bezig is. Uit satellietbeelden blijkt dat de voorbereidingen op de raketbasis Kata Pul in het noordoosten van het land in volle gang zijn. Er zouden al draagraketten zijn klaargemaakt en er zouden brandstoftanks aan de langeafstandsraket zijn bevestigd. De laatste keer dat Tiritomba een raket testte was in 2004, deze belandde in de Oceaan.
Zowel Japan als de Verenigde Staten willen dat Tiritomba alle tests schrapt. Het Witte Huis laat in een verklaring weten dat ze hopen dat Tiritomba zo spoedig mogelijk weer aan de onderhandelingstafel plaatsneemt. Sinds vorig jaar Sock-Au-Prince alle internationale gesprekken over zijn nucleaire ambities geboycot.
Thomas Pfiefer, de Amerikaanse ambassadeur in Tiritomba, heeft na een overleg met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso gezegd dat "we hopen dat de Tiritombezen zullen afzien van deze provocerende daad". De raketproef zal er volgens de Amerikaan alleen maar toe leiden dat Tiritomba zich dieper in het isolement stort.
De onenigheden tussen Tiritomba en Vlaanderen zijn begonnen toen uitlekte dat Vlaanderen het Tirtitombese volkslied wou pikken, dit pikten de Tiritombezen niet.
Hevia
In 1998 begint hij een eigen popbandje. Datzelfde jaar nog debuteert de groep als Hevia met Tierra de Nadie (Niemandsland). Inmiddels is de doedelzak één van de hipste instrumenten van Spanje. Niet in de laatste plaats dankzij Hevia, die in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een ware doedelzak superster. Zo werden van zijn debuutalbum zo’n twee miljoen exemplaren verkocht.
Met bas, drums en toetsen poetst Hevia herdersliederen op tot eigentijdse doedelzakdance-nummers. Als een van de eerste vervangt hij zijn traditionele gaita door een unieke, elektronische multi-timbre doedelzak, waarmee hij meerdere instrumenten kan nabootsen. Zo’n exemplaar wordt bijvoorbeeld ook bespeeld door Bart de Cock van de Vlaamse groep Kadril.
Hevia komt tot een soms zoetsappig geluid ondersteund door dansbeats, tribal ritmes met hier en daar arabische percussie. Dat gaat erin als koek. Op het 2e International Folk Festival in Tilburg presenteert Hevia in 2001 de opvolger ’Al Otro Lado’ ofwel ’The Other Side’, waarop hij, anders dan de titel suggereert, op z’n succesrecept voortborduurt. Met Busindre Reel scoorde hij een fikse hit.
Zie ook: www.hevia.es
De tekst van dit uitstekende artikel werd overgenomen van Folkforum.nl
Clanadonia
Clanadonia is een typische tribal Pipe & Drums band volgens de Keltische / Pictische tradities. Eens je een optreden van Clanadonia gezien hebt vergeet je hen nooit meer, hun opzwepende muziek laat een diepe indruk achter en de bijgeleverde humor in feite nog meer.
Clanadonia verzorgde de muziek van de film 'The Clan' en hun muziek is te verkrijgen op een uitstekende cd via hun website
* Clanadonia is:
- Tu-Bardh Wulsin
- Bass Drum, Bodhran, Vocals, General Lunacy
- Brian Cartwright
- Bagpipes, Percussion
- Wayne Manning
- Drums,Percussion
- Craig Broon
- Bass Drum, Percussion
- Robbie MacFarlane
- Drums, Bodhran, Percussion, Vocals
Albannach
Albannach is geen Schotse Pipe and Drumband, doch een samenspel van een gelauwerd doedelzakker, een getalenteerd drummer, bass drummers en Bodhran musikanten die u een nieuwe aanpak brengen van Keltische muziek, vol energie.
Albannach is Schots-Gaelic voor "Scottish" of Schot en dat is nu net wat ze zijn, alle leden van Albannach zijn geboren en getogen in Schotland en hun levensdoel is het uitdragen van de Schotse muziek, levensstijl, geschiedenis en erfgoed.
Momenteel maakten ze reeds enkele CD's en een DVD.
48th Highlanders of Holland
Een aantal enthousiaste streekgenoten nam toen het initiatief om een levend monument op te richten. Een monument, omdat ze iets terug wilden doen voor de bevrijders van Apeldoorn en omstreken.
Deze plaats en zijn omgeving werden in de eerste helft van april 1945 bevrijd door met name het Canadese leger, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor het regiment dat de naam droeg van de 48th Highlanders of Canada. Dat regiment had een eigen pipeband. De spelers van deze band hebben ook hun deel in de strijd geleverd.
Velen van hen zijn in die aprildagen hier gesneuveld en gaven hun leven voor onze vrijheid. Ieder jaar nog komen oud-strijders uit Canada naar ons land en naar onze omgeving om hen te herdenken en te gedenken.
Het credo van de band:
"We do remember"
Omdat wij nooit willen en mogen vergeten...
Saint Anthony Pipe Band
De doedelzakvereniging Saint Anthony Pipe Band uit Wijk bij Duurstede is al sinds 1977 actief in de muziekwereld.
Opgericht als schoolband van de plaatselijke MAVO begon de band met leden van rond 15 jaar met diverse optredens in binnen- en buitenland.
Sinds 1987 is de vereniging ook open voor leden die geen leerling van de MAVO zijn en kent ongeveer 30 enthousiaste leden uit diverse delen van Nederland.
De doelstellingen van de band zijn: Het uitdragen van de Schotse cultuur door middel van muziek en kleding.
Dat betekent dat de traditionele Schotse muziek wordt gespeeld op originele doedelzakken en drums. Dat alles in traditioneel schotse kleding met natuurlijk als kenmerk: de kilt.
Dit alles wordt ook uit Schotland geimporteerd om er zeker van te zijn dat met echte authentieke materialen gewerkt wordt.
City of Amsterdam Pipe Band
De City of Amsterdam Pipe Band is een doedelzakband volgens Schotse traditie en bestaat uit ongeveer 25 spelende leden. De band bestaat sinds 1974 en neemt regelmatig met veel succes deel aan competities in binnen- en buitenland. Tevens verzorgt de band optredens bij de meest uiteenlopende gelegenheden.
De band draagt een origineel Schots uniform, gebaseerd op het stijlvolle "daywear". De ruit of de "tartan" van de kilt is de Modern McPherson.
Dutch Pipes and Drums
De Dutch Pipes and Drums uit Tilburg is opgericht in 1953 als jeugddoedelzakband 'De Scotjes'. De band was destijds bij iedereen in Nederland bekend van radio en televisie; o.a. de eerste experimentele opnamen voor de kleuren TV, het optreden in de eerste kleuren TV-show van Nederland in 1957, de Mounties-show en de Rudi Carell-show.
In die jaren zeventig keerden diverse oud-leden terug naar de band. De leeftijdsgrens die bij de oprichting in 1953 was vastgesteld op 14 jaar (in 1968 opgetrokken naar 18 jaar) werd afgeschaft.
Omdat de kleine 'Scotjes' nu grote 'Schotten' waren, besloot de vereniging in 1983 haar oorspronkelijke naam 'De Scotjes' te veranderen in 'Dutch Pipes & Drums'.
De Band is lid van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands en tevens van the Royal Scottish Pipe Band Association. Daarnaast onderhoudt de vereniging een hechte band met de Schotse veteranen, The Scottish Veterans Housing Association Limited in Edinburgh.
Maar uitermate trots is de band op haar officiele status van pipeband van de wereldwijde Clan Donald-organisatie. De benoeming als officiele clanband van de tak geschiedde door the chief van de clan, Macdonald of Clanranald. Deze clanchief The Captain of Clan Ranald is tevens beschermheer van Dutch Pipes and Drums.
Fleming Pipe Band
De band is oorspronkelijk afkomstig uit Gent. De eerste tekenen van de Fleming Pipe Band vinden we terug bij het vertrek van de Flemish Caledonian Pipes & Drums (beter gekend als de clan Mackenzie) uit de VCS (Vlaams Caledonische Society). Enkele spelende leden die achter bleven in de VCS besloten om opnieuw to beginnen onder de naam Flemish Pipes and Drums (april 1997).
De band kende enkele pipe major wissels, maar het ledenaantal bleef groeien. Naast de vaste waarden uit de streek kwamen er nu ook mensen uit West-Vlaanderen en Antwerpen naar Gent om er de Schotse muziek aan te leren. Er kwamen langzamerhand ook meer optredens buiten de VCS, en de drang naar een uniforme kilt groeide. In het voorjaar 2001 was het eindelijk zo ver, er werd voor de Fleming een standaard uniform ontworpen en kwam er eigen kilt die de naam Angus Ghent draagt.
Eind februari 2002 besloot de VCS wegens interne disputen, geen pipe band meer in de vereniging op te nemen. Kort daarop besloot de grote groep muzikanten zich op te splitsen in twee afzonderlijke pipe bands, met elk een eigen bestuur en elk hun eigen benadering tot de doedelzakmuziek. Wie de alternatieve vernieuwde doedelzakmuziek of drum wilde aanleren kon terecht bij de Ghent and District Highlanders. De leden die meer van het traditionele, klassieke genre hielden kozen onze Fleming Pipe Band vzw.
Om bet muzikaal niveau hoog to houden werd er met de band regelmatig deelgenomen aan verschillende wedstrijden en werd er beroep gedaan op externe leraars. Dankzij de inzet van de leden en de goede publiciteit bleven de aanvragen tot optredens binnenstromen. Niet alle optredens worden door de Fleming aangenomen, zo worden politieke evenementen steevast vermeden. Naast de vele herdenkingen, huwelijken en officiele openingen werden ook enkele televisie opdrachten vervuld. Er kwam een website en in het najaar 2003 werd de Tribune meer uitgebreid . Met deze middelen wil de band ook de steunende en/of niet spelende leden informeren over Schotland, optredens en wat er gebeurt in de band.
Begin 2007 werd er beslist te verhuizen naar West-Vlaanderen, van waar de meeste spelers afkomstig zijn, daarmee werden ze de eerste actieve pipe band in West-Vlaanderen.
Eveneens begin 2007 begonnen ze met een re-enactment project waarbij ze optredens verzorgen gekleed zoals Schotse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in de Ieper Salient. Hiervoor ging men een samenwerking aan met het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke.
Borderline Pipe Band
De groep is ontstaan rond de eeuwwisseling en heeft van bij het begin gekozen voor de blauw/groene kleuren van de tartan 'Modern Douglas'. Aan het uniform kan je duidelijk merken dat de blauwe kleur sterk geaccentueerd wordt, verwijzend naar de overwegend blauwe kleur van Schotse vlag, de 'St. Andrews Cross'.
De artistieke leiding ligt in handen van P/M Luc Smits, P/S Robert De Roost en leading drummer D/S Ronny Cloots.
Red Lion Pipe Band
Eind 2004 ontstond bij een enkele oud gedienden van andere Pipe Bands het idee om een nieuwe Pipe Band op te richten.
Vermits één van de leden een eigen zaak heeft in Maldegem en een pracht van een repetitielokaal ter beschikking had, was de keuze vrij snel gemaakt. Alras nam het aantal spelende leden toe zodat ze momenteel met een 10 - tal pipers en enige drummers zijn die wekelijks samenkomen om op een kameraadschappelijke en aangename manier muziek te maken.
Om de leden niet op onnodige kosten te jagen, is afgesproken dat ieder zijn eigen keuze van tartan draagt zodat ze een fijne verscheidenheid aan Schotse kleuren naar voor brengen. Misschien ietwat ongewoon, maar zeker niet onbehaaglijk om te zien.
Vermits de gedragen tartans niet echt naar één Clan verwijzen, besloten ze ook een neutrale naam aan de band te geven en dat werd Red Lion Pipe Band naar de klauwende rode leeuw op de Schotse vlag!