De Olijfboom - Olea europeae


Olijfbomen zijn subtropisch en houden van milde winters en droge zomers. Takken sterven af bij temperaturen beneden de -2° C. en hele bomen sterven bij vorst beneden de -15° C.

Het veiligst is om olijfbomen als kuipplant te houden, zorg evenwel wel dat de bodem niet snel uitdroogt en dat hij goed gedraineerd is, want olijfbomen houden niet van koude natte voeten. Het gebruik van kleikorrels is daarom aanbevolen omdat ze, water vasthouden ?n zorgen voor een luchtige bodem, een klein laagje op de bodem van de pot zorgt bovendien voor een goede afwatering.

Als het warm is (heet) is twee tot drie keer water geven per week noodzakelijk, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot.

Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken minsten 20 cm lang.

De olijfboom kan helemaal kaal gesnoeid worden, de boom zal dan echter weinig vruchten ontwikkelen. Wil je wel vruchten, dan volstaat het terugsnoeien van uitstekende takken. Deze lopen het jaar erop weer uit met nieuwe vruchten.

In de winter moeten de kuipplanten naar binnen, kies een plaats uit waar hij direct in de zon staat voor minstens 6 uur per dag. Let er wel op dat de olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en te dicht bij het raam staat.

Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de plant uitgebreid water geven. De olijfboom zal in de herfst en winter minder water nodig hebben. Het zijn de seizoenen waarin de Olijfbomen normaal in rust gaan, maar laat de bodem niet geheel uitdrogen.

Wacht met buitenzetten tot de kans op nachtvorst is geweken. Laat de plant in een week beetje bij beetje buiten wennen. Zet hem ook eerst op een lichte beschaduwde plek, en verhoog elke dag het aantal zonne-uren en de hoeveelheid wind. Controleer ook dagelijks de vochtigheid van de aarde en geef uitgebreid water als de grond bijna geheel droog is.

Als de wortels in de pot overbevolkt raken, is het tijd om hem in een groter pot te zetten, gebruik goed doorlatende aarde en zet hem ca. 3 cm lager in de grond.

Olijfolie is goed voor de gezondheid vermindert het slechte LDL-cholesterol, voorkomt hart- en vaatziekten, vermindert te lage of te hoge bloeddruk, verkleint de kans op kanker, doet maag en lever beter functioneren, is goed voor het bottenstelsel, vermindert (met 75%) de kans op reumatiek, helpt bij de behandeling van suikerziekte.

Soorten olijfolie:
Olio d'oliva extra vergine : olie met max. 1 % zuurtegraad. Om deze olie te bekomen moeten de olijven zo vlug mogelijk koud geperst worden. Men gebruikt enkel met de hand geplukte onrijpe onbeschadigde olijven. Vandaar de hoge prijs voor deze olie. Vermits hitte de eiwitten in deze olie aantast, gebruik je hem beter voor koude bereidingen.

Olio vergine di oliva : Olie met max. 2 % zuurtegraad. Hiervoor gebruikt men rijpere olijven. Vermits de opbrengst groter is, is deze olie ook iets goedkoper dan de extravergine. Je kan hem gebruiken voor niet te warme bereidingen, maar ook voor koude sauzen.

Olio d'oliva : De eenvoudigste olie, die verkregen wordt door warme persing of van olijven van mindere kwaliteit. Deze olie is zeer geschikt om in te maken (tomaten, olijven, pesto), maar ook om in te bakken, vermits deze olie alle eigenschappen behoudt bij verwarming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten