De Toradja’s

De Toradja’s behoren tot de proto-Maleisische of paleo-mongoloïde groep, die 4000 à 5000 jaar geleden van Indo-China of Cambodja naar Sulawesi kwam.Zij zelf beschouwen het eiland Pongko als hun oorspronkelijke thuisland dat ten noorden van Sulawesi lag. Recent DNA-onderzoek wijst uit dat deze mensen mogelijk afkomstig zouden zijn uit het Chineese kernland. Pongko zou vermoedelijk een eiland geweest zijn dat voor deze volksgroep als springplank voor een verder tocht diende. Hun stamouders waren uit de hemel neergedaald, en eeuwen later werden deze voorouders door een vloot met vreemde krijgers bemande schepen bedreigd. Toen zij de strijd wilden aanbinden met de indringers werden hun boten door een storm uit de koers geslagen en belandden ze op Sulawesi. Later werden ze door opdringende volkeren naar het binnenland verdreven. Delen van deze mythe zijn inmiddels door prehistorische vondsten bevestigd. De kern van hun geschiedenis bleef ongeschonden voortbestaan. Vol van oude symboliek zijn niet alleen de dansen, de offers en de gezangen, maar zelfs hun huizen, de ‘rumah adat’.
De vorm van deze huizen zijn een nabootsing van het sterrenschip dat de godheid Tamborolangi ooit van de Plejaden naar de Aarde bracht. Het wordt in de merok-feestzangen beschreven als een ‘bouwwerk van ijzer’ dat in de kosmos geconstueerd was. Het wordt het neerzwevende huis genoemd. De voorgevel wordt als ba’ba deata, “poort der goden”, aangeduid. Een ander deel van de façade als lalan deata, “weg der goden”.
Wie en wat waren die goden, die de oerbewoners wetten en technieken bijbrachten. Nog steeds noemen de” Toradja’s hun religie Manurum di Langi = dat wat uit de hemel neerdaalde. Hun afstamming gaat terug tot de wezens uit de sterrenwereld, m.a.w. zo’n 50 generaties.
Een dergelijke instelling, die diep wortelt in de religie en de sociale en politiek structuren van een samenleving, heeft het moderne onderzoek ook bij vergelijkbare culturen aangetroffen (de cargo-culturen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten