Merlot

Merlot is een blauwe druivensoort die zeer populair is voor het maken van wijn.

De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
Merlotwijnen zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken.
Dit internationale druivenras is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

De merlot is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-émilion, waar de merlot de hoofdrol speelt.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kon maken.

Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië (waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) en Zuid-Amerika, met name in Chili.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten