De derde weg bestaat uit het nauwkeurig analyseren van de mythologieën, de talen, de sacrale objecten en de riten van hun buurvolkeren.
In het zuiden van Sulawesie kwamen rond de 13de eeuw de Bugi-koninkrijken tot ontwikkeling zoals, Gowa, Sopeng, Wajo, Luwu en Bone. Hun bevolking geloofde ook dat de eerste koningen van Gowa eveneens uit de hemel naar de aarde waren gekomen. De meeste van hen leiden hun afstamming af van een stamvader van de hemelse Toradja-voorzaten: Puang-Lakipadada.
Het vorstendom Bone gaat aantoonbaar terug tot in de 14de eeuw. Daarvóór zou, volgens de legende, de goddelijke oorsprong hebben gelegen. Er zijn nog steeds wettelijke nakomelingen in leven en bestaat er een schat aan overleveringen, deels in schriftelijke vorm. De Arabische schriftelijke bronnen houden wellicht nog menige verassing in petto. Hetzelfde geldt voor het koninkrijk Luwu.
Even voorbij de plaats Sungguminasa komen wij op een open parkachtig terrein omgeven door negen grote stenen mausolea met in het midden een oude moskee. In de buurt van deze staat een houten afdak waar centraal een blijkbaar doodnormale steen ligt, doch deze steen blijkt het hoogste heiligdom te zijn van Gowa. Want op die plek , zo wil de legende het, daalden de eerste koningen van Gowa uit de hemel rechtstreeks naar de aarde af. Volgens hun overlevering was dit de exacte landingsplaats van hun goden. Ook voor de Bugi’s was dit het middelpunt van hun geweldige rijk. Voor ons is de tomanurung genaamde steen eveneens van belang, want we hebben hier voor het eerst een exact aangegeven locatie van een mogelijke landing van een (pre)historisch ruimteschip.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten